Hizlaló lakás

Egy lakás lehet otthonos, csinos, stílusos, rendes vagy mindezeknek az ellentéte. Ez természetes, de vajon létezik-e hizlaló lakás? Ha igen, vajon azonnal felismerhető-e és mindenkire ugyan olyan hatással van?

Ha belépünk egy lakásba, rögtön hatnak ránk a színek, a bútorok, a rend vagy rendetlenség, a tisztaság, a növények, az illatok. Vendégként természetesen nem azt nézzük először, hogy hol találhatunk valami ennivalót. Pedig feltűnhet egy kis kekszes doboz a konyhaszekrény elérhető polcán, gyümölcs és/vagy sütemény az ebédlőasztalon, egy kis sós mogyoró vagy dió, perec a nappaliban a televízió előtt. Csokoládé, desszert, gyorsan kínálható nassolnivalók a polcon, szekrényben, az ebédlőben vagy a nappaliban. Észrevétlen csábítások az arra érzékenyeknek és még megannyi más hely a lakásban, amely egyeseket evésre ösztönöz, míg mások számára semleges. Ne tartsunk otthon ennivalót? Természetesen nem ez a megoldás, hiszen az otthonunk többek között az étkezések helyszíne is. Akkor mi a baj?

Bizonyára többen tapasztalták, ha elmennek egy pékség előtt és a friss péksütemény, kenyér illata árad az éhség érzet vagy az evés igénye azonnal feltámad bennünk, még akkor is, ha eredetileg nem voltunk éhesek, vagy éppen nemrégiben ettünk. (Ezt használják ki a metróban árusító látványpékségek, amelyeket inkább nevezhetnénk illatpékségeknek.) Bizonyított tény, hogy bizonyos itt elsősorban étkezési ingerek helyhez, szituációhoz, környezethez köthetők, vagy kötődnek egy-egy hosszabb, rövidebb folyamat során. Gondoljanak csak a pavlovi reflexekre!

Otthon, édes otthon
Ha valaki otthonában a legkülönbözőbb helyeken eszik, vagy egy meghatározott filmsorozat alatt mindig majszol valamit, akkor előbb-utóbb éhségérzetet fog érezni a film alatt, vagy a tévé előtt akkor is, ha éppen nem éhes. Nézzünk néhány egyszerű példát:

Az olyan ember, aki a lakás legkülönbözőbb helyein eszik, hasonlókat érez a táplálkozással összefüggő hely közelében, akkor is, ha nem éhes. Ehhez társul még, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek sokkal inkább hatása alatt állnak a különböző ingereknek, mint normál súlyú társaik. Ezért az ételek illatára, egy adott helyre, filmre és egyéb számára az étkezéssel összefüggő ingerre sokkal nagyobb intenzitással reagálnak. Az ekkor fellépő éhségérzet nem jelent valósi fizikai táplálékigényt.
Ezek azok a szituációk, amelyek sokszor észrevétlenül néhány kiló pluszt okoznak.

Mi a teendő, hogy kiderüljön nem csak a levegőtől hízunk?
Nézzük meg más szemszögből a lakásunkat, munkahelyünket!
Készítsünk részletes tervrajzot az otthonunkról! Jelöljük be pirossal, ahol ételeket, nassolni valót, gyümölcsö tartunk: hűtő, konyha, ebédlőasztal (ha azon általában van gyümölcs vagy egy kis ropogtatni való, dohányzó asztal,...).
Ezt a tervrajzot néhány napig hordjuk a zsebünkben, és jelöljük meg feketével mindazokat a helyeket, ahol enni szoktunk: ha a dolgozó szobában a gép előtt megettünk egy almát, vagy a televízió előtt a nagy izgalomban bekaptunk egy kocka csokoládét, azt is. Ha nem csak egy helyre koncentrálódnak a színek, bizony lakásunk a hizlaló otthon kategóriába, mi magunk pedig a környezeti ingerek által befolyásolható emberek csoportjába tartozunk.

Hogyan tovább?

Ez egy kicsit olyan, mint a tavaszi nagytakarítás. Nem könnyű, de megéri!
Feltárjuk a lakás étkezésre csábító pontjait, majd fokozatos megszüntetésükkel felszámoljuk a felesleges kilókat eredményező, eddig láthatatlan kalóriaforrásokat.


Szerző: Erdélyi Alíz
Forrás: HáziPatika.com

Ha honlapunkról a barátait is tájékoztatja, ők bizonyára hálásak lesznek Önnek ezért.

Termékek
Wellness
TIPPEK
Táplálkozás
Gyakori
KÉRDÉSEK
Könyvek
Tapasztalatok
Aktualitások KAPCSOLAT
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2006